Tenki no ko – recenze

Další japonský animovaný film od režiséra Makota Šinkaie, tvůrce překrásných anime, jako jsou například Tvé jméno (Kimi no na wa) nebo Zahrada slov (Kotonoha no niwa), je konečně dostupný.

Weathering with you, v japonštině Tenki no ko, bylo již minulý rok uvedeno do kin, ovšem pouze v Japonsku. Bohužel to pro nás, než se filmy za hranice Japonska dostanou, nějakou chvíli trvá. Proto máme my možnost film vidět až tento rok.

 

Hlavními hrdiny jsou podobně jako ve Tvém jménu dva zamilovaní lidé, chlapec Hodaka a dívka Hina, která dokáže zastavit nepřetržitý déšť, který dopadl na Tokyo. Hina společně s Hodakou přivolává do Tokya slunečné dny, za které ale musí draze zaplatit.

Co se týče animace, nemohu si stěžovat. Jako vždy tvoří film nádherné záběry na přírodu i velkoměsto Tokyo, které je i přes svou děsivost vykresleno naprosto kouzelně. Hudba, která film doprovázela a kterou měla na starosti skupina Radwimps (ta ostatně stojí i za soundtrackem k filmu Kimi no na wa), se k Tenki no ko naprosto hodila. I když ji nemáte naposlouchanou půl roku dopředu jako já, vsadím se, že se vám i tak v úplném vyvrcholení děje, které doprovází skladba Grand Escape, začnou zavlažovat oči. Ráda bych napsala i něco hezkého o dialozích, ale to bohužel nelze. Přestože je film na internetu dostupný, je k sehnání pouze s titulky, které pravděpodobně někdo překládal pomocí google překladače, čímž poměrně kazí náladu a dojem z celého filmu. Doporučuji se tedy na film podívat, až bude k sehnání s lepšími titulky.
Fanoušky filmu Kimi no na wa určitě nadchne i detail, kterého si můžeme v Tenki no ko všimnout, a to sice dvou hlavních protagonistů z filmu Kimi no na wa, kteří se na krátkou dobu objeví i na plátnech Weathering with you.
Přestože se mi film moc líbil, ve srovnání s Kimi no na wa je ale stejně o dost pozadu. Obávám se, že nic už tak dobrý film, jako je právě Tvé jméno, nepředčí. Přesto se ale těším na další filmy, jak už z dílen Šinkaie nebo třeba Studia Ghibli, protože co se  animovaných filmů týče, japonské u mě rozhodně vedou, a to nejen díky svým propracovaným detailům, dokonalému zachycení světla, ale i originálním nápadům.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Q6iK6DjV_iE