O Africe s Richardem Jaroňkem

Cestovatel a dokumentarista Richard Jaroněk nám v úterý 23. května již poněkolikáté velmi poutavě vyprávěl o Africe. Gool přináší exkluzivní rozhovor.

O Richardovi

Richard Jaroněk je cestovatel, fotograf, spisovatel, publicista a potápěč. Pochází z města Vizovice. Když zrovna není v Africe nebo jinde ve světě, pořádá různé přednášky o svých cestách nebo píše cestopisy a pomáhá s editováním dokumentárních filmů, které natáčel se svým týmem ve světě.

Richard cestuje už od svého návratu z vojny, od 21 let, a procestoval skoro celý svět.

Nejprve si oblíbil Indonésii, a jak nám prozradil, setkal se i s lidožrouty. Poté se zamiloval do Jižní Ameriky a procestoval například Venezuelu, Ekvádor a Bolívii.

V roce 1998 propadl Africe a od té doby se jí věnuje naplno. Nejvíce se zajímá o lvy a žraloky, se kterými natočil i dokumentární film Interactions, který jsme měli možnost vidět na přednášce v MěKSu 23. 5. 2023.

Kde všude jste už byl?

„Než jsem začal propadat Africe, tak jsem projel hodně částí světa. Já jsem hodně miloval Indonésii a podíval jsem se i do Malajsie, na  Borneo, Bali, Sulavezy, navštívil jsem i Papua Novou Guineu, tam jsem se podíval ke kanibalům.

Pak nastala éra, kdy jsem propadl Jižní Americe. To jsem jezdil Venezuelu, Ekvádor, Bolívii.

A pak jsem někdy v 98 roce propadl Africe. Už jsem byl sice předtím jednou v Tanzánii, ale od toho roku 98 jsem se zasekl v Africe.

Za těch 25 let jsem tam byl 115krát. Teď se vlastně pořád motám na té jižní polokouli. Nejčastěji navštěvuji Namibii, Botswanu, Zimbabwe, Jihoafrickou republiku, Mosambik, Angolu, teď se chystáme do Malawi. Od té doby v Evropě necestuji dál než do Vídně na letiště, odkud odlétám do Afriky. Jsem zaseknutý v Africe.“

Čím vyděláváte na cestování?

„Začal jsem vydávat časopis Trnky, brnky, ten vychází dodnes. To byl vlastně můj první byznys. Ale dnes veškeré peníze, které potřebuji na cesty, na techniku a tak dále, vydělávám mou profesí, kterou jste dnes viděli.

Dělám přednášky, besedy, pořádám velké výstavy svých fotek z cest.

K tomu ještě píšu knihy. Už mám napsaných 7 knih, teď píšu osmou. Dále také prodávám fotografie na webu, takže lidé si samozřejmě mohou koupit fotky do bytu, do firmy, kamkoliv. To je vlastně ten byznys. Musím se ohánět, abych prodal tu fotku, abych vydělal na tu cestu.“

Kolik dokumentárních filmů jste natočil? Připravujete nějaký další?

„Jedenáct nebo dvanáct filmů už to bude. Teď děláme největší projekt, který možná, když to všechno dobře dopadne, půjde do kin příští rok na podzim. Bude to 90 minutový  celovečerní film se jménem Hunted hunters, v češtině Lovení lovci. Je to ze Zambie, kde jsme pracovali od roku 2019. Tam jsme natáčeli s rodinami levhartů a lvů od maličkých koťátek až po jejich dospělost. Teď ještě rok práce ve střižně, musíme všechno sestříhat, protože máme strašně moc natočeného materiálu. Film půjde do kin a snad i do světa.“

Co všechno obnáší natáčení dokumentárního filmu?

„Dělali jsme tam 4 roky v různých časových etapách, například podzim po období děšťů, pak jsme tam jezdili v období sucha, abychom zaznamenali jednotlivá období, jak se rodí mláďata a tak dále. Čistého času jsme tam strávili asi 5 měsíců. Natáčeli jsme ve čtyřech lidech, takže tři kamery, každá zastává jinou funkci, jiné pozice. K tomu tam byl i zvukař, osvětlovači a technické zázemí. Měli jsme taky osobní šoféry, a protože se točilo i v noci, potřebovali jsme různá noční povolení.

Vypadá to jako krásná dovolená, ale v podstatě se tam nevyspíte, protože vstáváte ráno ve 4 hodiny a chodíte pozdě spát kvůli všemu zálohování, abyste neztratili žádná data.“

Máte nějaké další zvíře, o kterém byste rád něco natočil?

„Člověk má sny, že by například něco rád natočil s ledním medvědem, něco s tygrem usurijským. Ale já už jsem na to tak trochu rezignoval, protože já si vždycky říkám, že nemá smysl popsat celou planetu, každé zvíře, procestovat všechny země. Já se radši vracím na jedno místo, kde mám přátele, znám ty smečky, za kterými jezdíme. Už jsem se úplně smířil s tím, že v té Africe umřu. Protože Afriku miluji a už ani nechci poznávat další části světa.“

Děkujeme za přednášku a rozhovor.

Richardovy fotky můžete najít na jeho Facebooku.