Tradiční svátek veselí a hodování

Co je to ten masopust (jinak šibřinky, fašank, ostatky, karneval)?

Nastává po svátku Tří králů, tedy 6. ledna, a jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc. Jeho součástí je mimo jiné maškarní průvod, který se organizuje i jinde, ale Češi jsou v tomto případě jednička. Není lepší příležitost, jak se seznámit s novými a usmířit se starými sousedy.

Centrem průvodu je muzika. Složení bývá různé, ale klasické jsou harmoniky, vozembouch (dřevěná tyčka s papírovou hlavou na konci, na které jsou připevněné základní bicí nástroje) a žesťové nástroje. Jedna, dvě trumpety, tenor a tuba. A já jsem tu právě přes tubu. Jinak zde můžete spatřit velké množství masek. Klasické původní, jako je koně, vodníka, žida, prase… a pak ty aktuální. Třeba koronavirus či „svatou trojici“ – Putina, Trumpa, Kim Čong-una.

Jsou přibližně tři hodiny odpoledne a jsme s průvodem ve třech čtvrtinách vesnice. No, průvod je silné slovo. Všichni dobře víme, jak jsou na tom Češi s alkoholem. To znamená, že z kdysi celistvého průvodu je zmatené procesí a jen díky několika lidem se ví, kam jdeme. Já nepiju (moc), bojím se totiž, že bych si rozbil nástroj. Abych vám masopust lépe přiblížil, pojďme se podívat k jednomu domu. Nejprve se zahraje nějaká lidová písnička, jako třeba Na břehu Blanice, vzápětí přiběhnou „zdravotníci z Wuchanu“ a majitele domu uzavřou do igelitové krabice coby do karantény. Poté si můžou všechny masky vzít jídla, kolik sní (nebo kolik je na stole). Následuje hromadné připití kořalkou a potom zahrajeme další písníčku. A takhle se to opakuje celý den. Začalo se ráno v devět a končit budeme pravděpodobně v šest v místní hospodě. Pak bude následovat taneční zábava a konverzace u piva.

Bohužel se tato krásná tradice pomalu vytrácí s úbytkem lidí na vesnici. Takže jestli se chcete přijít podívat, či dokonce uspořádat podobný průvod u vás, uděláte dobrou věc. Ale opět až za rok.

Cyril Fürst